Monday, September 15, 2025

MCQ ELECTRICAL MEASURMENTS

 

Q1. Which instrument is used to measure current?

A) Voltmeter
B) Ammeter
C) Wattmeter
D) Energy meter
Ans: B


Q2. Which instrument measures power in an AC circuit?

A) Ammeter
B) Voltmeter
C) Wattmeter
D) Multimeter
Ans: C


Q3. Which law is used in a potentiometer?

A) Kirchhoff’s law
B) Ohm’s law
C) Faraday’s law
D) Coulomb’s law
Ans: B


Q4. Which instrument measures energy consumption?

A) Wattmeter
B) Energy meter
C) Galvanometer
D) Voltmeter
Ans: B


Q5. Megger is used for measuring:

A) Low resistance
B) Medium resistance
C) High resistance
D) Current
Ans: C


Q6. The sensitivity of a galvanometer depends on:

A) Resistance of coil
B) Number of turns
C) Strength of magnet
D) All of the above
Ans: D


Q7. Which type of instrument can measure both AC and DC quantities?

A) Moving coil
B) Moving iron
C) Hot-wire
D) Dynamometer
Ans: B


Q8. In a PMMC instrument, the deflecting torque is proportional to:

A) Current
B) Voltage
C) Current²
D) Resistance
Ans: A


Q9. A dynamometer type wattmeter works on:

A) Magnetic induction
B) Electrostatic force
C) Interaction of fields
D) Heating effect
Ans: C


Q10. Creeping error is found in:

A) Voltmeter
B) Ammeter
C) Energy meter
D) Frequency meter
Ans: C


Q11. Which instrument is used for calibration of ammeter?

A) Potentiometer
B) Ohmmeter
C) Wattmeter
D) Energy meter
Ans: A


Q12. Which device is used to measure unknown frequency?

A) Voltmeter
B) Oscilloscope
C) Galvanometer
D) Frequency meter
Ans: D


Q13. An ideal voltmeter has:

A) Zero resistance
B) Infinite resistance
C) Medium resistance
D) None
Ans: B


Q14. An ideal ammeter has:

A) Zero resistance
B) Infinite resistance
C) Very high resistance
D) None
Ans: A


Q15. The function of a shunt in an ammeter is:

A) Reduce current
B) Increase resistance
C) Bypass extra current
D) Increase sensitivity
Ans: C


Q16. Which instrument is most suitable for measuring alternating current of any waveform?

A) PMMC
B) Moving iron
C) Electrostatic
D) Galvanometer
Ans: B


Q17. The torque required to keep pointer at zero position is:

A) Deflecting torque
B) Controlling torque
C) Damping torque
D) None
Ans: B


Q18. In induction type energy meter, braking torque is produced by:

A) Eddy currents
B) Friction
C) Spring
D) Magnet
Ans: A


Q19. The unit of electric energy is:

A) Watt
B) Joule
C) Watt-hour
D) Newton
Ans: C


Q20. Which of the following uses hot wire?

A) Voltmeter
B) Ammeter
C) Thermocouple meter
D) Hot-wire instrument
Ans: D


Q21. Lissajous figures are obtained on:

A) Ammeter
B) Voltmeter
C) CRO
D) Energy meter
Ans: C


Q22. Which instrument is suitable for measurement of radio frequency?

A) PMMC
B) Hot wire instrument
C) Galvanometer
D) Moving iron
Ans: B


Q23. Which method is best for measuring resistance of insulation?

A) Wheatstone bridge
B) Kelvin bridge
C) Megger
D) Potentiometer
Ans: C


Q24. Which instrument cannot be used for AC measurement?

A) PMMC
B) Moving iron
C) Hot wire
D) Dynamometer
Ans: A


Q25. Electrostatic voltmeter is used for:

A) Low voltage
B) High voltage
C) Current
D) Resistance
Ans: B


Q26. A wattmeter gives incorrect readings due to:

A) Pressure coil inductance
B) Current coil resistance
C) Both A & B
D) None
Ans: C


Q27. Standard resistor is used for measurement of:

A) Voltage
B) Power
C) Current
D) Resistance
Ans: C


Q28. The ratio of instrument resistance to the shunt resistance is called:

A) Multiplying factor
B) Shunt ratio
C) Swamping resistance
D) Resistance factor
Ans: B


Q29. Which device is used to measure power factor?

A) Wattmeter
B) Power factor meter
C) Energy meter
D) CRO
Ans: B


Q30. Which device measures phase difference?

A) Potentiometer
B) Oscilloscope
C) Power factor meter
D) Galvanometer
Ans: B


Q31. Kelvin bridge is used for measurement of:

A) High resistance
B) Low resistance
C) Medium resistance
D) Inductance
Ans: B


Q32. Which instrument is used for accurate measurement of unknown emf?

A) Potentiometer
B) Voltmeter
C) Ammeter
D) Galvanometer
Ans: A


Q33. Which instrument is most accurate for DC measurement?

A) PMMC
B) MI instrument
C) Hot wire
D) Dynamometer
Ans: A


Q34. Which meter is most widely used in households?

A) Ammeter
B) Energy meter
C) Wattmeter
D) Voltmeter
Ans: B


Q35. The controlling torque in PMMC instruments is provided by:

A) Gravity control
B) Spring control
C) Damping control
D) Eddy currents
Ans: B


Q36. Hay’s bridge is used for measurement of:

A) Capacitance
B) Inductance (high Q)
C) Resistance
D) Frequency
Ans: B


Q37. Maxwell’s bridge measures:

A) Low resistance
B) Capacitance
C) Inductance (low Q)
D) Frequency
Ans: C


Q38. Anderson’s bridge measures:

A) Capacitance
B) Inductance
C) Resistance
D) Frequency
Ans: B


Q39. Schering bridge is used for measurement of:

A) Resistance
B) Inductance
C) Capacitance & dielectric loss
D) Frequency
Ans: C


Q40. Which meter works on induction principle?

A) Wattmeter
B) Energy meter
C) Ammeter
D) Voltmeter
Ans: B


Q41. Ballistic galvanometer is used to measure:

A) Steady current
B) Charge
C) Resistance
D) Power
Ans: B


Q42. A CRO can measure:

A) Voltage
B) Frequency
C) Phase angle
D) All of the above
Ans: D


Q43. In an energy meter, braking magnet is made of:

A) Permanent magnet
B) Electromagnet
C) Soft iron
D) Copper
Ans: A


Q44. Which type of error occurs due to change in temperature?

A) Instrumental
B) Environmental
C) Observational
D) Gross
Ans: B


Q45. Dead time of instrument is:

A) Initial delay
B) Time to reach final value
C) Time to start response
D) None
Ans: A


Q46. Range of instrument is extended by:

A) Shunt
B) Multiplier
C) Both A & B
D) None
Ans: C


Q47. Which bridge measures frequency?

A) Wien’s bridge
B) Maxwell’s bridge
C) Kelvin bridge
D) Schering bridge
Ans: A


Q48. Which device compares two nearly equal voltages?

A) Voltmeter
B) Potentiometer
C) Galvanometer
D) CRO
Ans: B


Q49. Which type of error is due to improper adjustment of instrument?

A) Gross error
B) Systematic error
C) Random error
D) Parallax error
Ans: B


Q50. The power factor of a purely resistive circuit is:

A) 0
B) 1
C) Lagging
D) Leading
Ans: B

No comments:

Post a Comment