Tuesday, September 16, 2025

Thermal Power Plant – 50 MCQs with Answers

 Q1. The overall efficiency of a modern thermal power plant is about:

A) 15–20%
B) 25–30%
C) 35–40%
D) 45–50%
Ans: C

Q2. The Rankine cycle is used in:
A) Hydro power plant
B) Thermal power plant
C) Gas turbine plant
D) Nuclear power plant
Ans: B

Q3. The main fuel used in Indian thermal power plants is:
A) Diesel
B) Natural Gas
C) Coal
D) Furnace oil
Ans: C

Q4. Pulverized coal is used to:
A) Increase boiler efficiency
B) Allow faster combustion
C) Reduce handling losses
D) All of the above
Ans: D

Q5. The chimney is used for:
A) Cooling water
B) Creating natural draft
C) Feeding air
D) Reducing condenser pressure
Ans: B

Q6. Economizer is used for:
A) Preheating feed water
B) Superheating steam
C) Reducing cooling water
D) Controlling draft
Ans: A

Q7. The function of superheater is to:
A) Convert water to steam
B) Increase the temperature of steam
C) Increase boiler pressure
D) Reduce exhaust losses
Ans: B

Q8. Which part of thermal power plant converts heat energy to mechanical energy?
A) Boiler
B) Turbine
C) Condenser
D) Economizer
Ans: B

Q9. Induced draft fan is used to:
A) Supply air to furnace
B) Remove flue gases
C) Maintain boiler pressure
D) Preheat air
Ans: B

Q10. Air preheater is used to:
A) Cool exhaust gases
B) Increase efficiency
C) Preheat air using flue gases
D) Reduce cooling water consumption
Ans: C

Q11. The draught produced by chimney is called:
A) Forced draught
B) Natural draught
C) Induced draught
D) Balanced draught
Ans: B

Q12. The condenser improves efficiency by:
A) Reducing exhaust pressure
B) Heating steam
C) Reducing cooling water
D) Increasing draft
Ans: A

Q13. The function of boiler drum is:
A) Separate steam from water
B) Store fuel
C) Control furnace temperature
D) Maintain draft
Ans: A

Q14. Cooling towers are used to:
A) Cool steam
B) Cool circulating water
C) Reduce boiler pressure
D) Condense flue gases
Ans: B

Q15. Steam turbines are generally of:
A) Impulse type
B) Reaction type
C) Mixed type
D) Both A and B
Ans: D

Q16. The air required for combustion of coal is about:
A) 5–10 times of coal volume
B) 10–15 times of coal volume
C) 15–20 times of coal volume
D) 30–50 times of coal volume
Ans: C

Q17. Which device reduces the particulate matter in flue gas?
A) Economizer
B) Air preheater
C) Electrostatic precipitator
D) Induced draft fan
Ans: C

Q18. Which coal has the highest calorific value?
A) Peat
B) Lignite
C) Bituminous
D) Anthracite
Ans: D

Q19. Ash content in Indian coal is generally:
A) 2–5%
B) 10–15%
C) 20–40%
D) 50–70%
Ans: C

Q20. The cycle efficiency of Rankine cycle can be improved by:
A) Reheating
B) Regeneration
C) Superheating
D) All of the above
Ans: D

Q21. The feed water pump is used to:
A) Pump steam
B) Pump water to boiler
C) Remove ash
D) Supply draft
Ans: B

Q22. Which is not a boiler accessory?
A) Economizer
B) Air preheater
C) Superheater
D) Fusible plug
Ans: D

Q23. The efficiency of a modern thermal power station in India is around:
A) 20%
B) 25%
C) 30–35%
D) 50%
Ans: C

Q24. Draft tube is used in:
A) Hydro turbine
B) Thermal turbine
C) Condenser
D) Cooling tower
Ans: A

Q25. Boiler efficiency mainly depends on:
A) Fuel quality
B) Air-fuel ratio
C) Heat losses
D) All of the above
Ans: D

Q26. The largest cost in thermal power plant operation is:
A) Salaries
B) Fuel cost
C) Maintenance
D) Water cost
Ans: B

Q27. Which boiler is commonly used in thermal power stations?
A) Fire-tube boiler
B) Water-tube boiler
C) Cochran boiler
D) Locomotive boiler
Ans: B

Q28. The steam pressure in modern boilers is about:
A) 10–20 bar
B) 30–50 bar
C) 100–200 bar
D) 300–600 bar
Ans: D

Q29. Balanced draught system uses:
A) Forced draught
B) Induced draught
C) Both A and B
D) Natural draught
Ans: C

Q30. The device used to remove ash from boiler is:
A) Superheater
B) Ash handling plant
C) Electrostatic precipitator
D) Economizer
Ans: B

Q31. Heat rate of thermal plant is expressed as:
A) kCal/kWh
B) kJ/kg
C) MW/kWh
D) kWh/kW
Ans: A

Q32. Which of the following increases boiler efficiency?
A) Superheater
B) Economizer
C) Air preheater
D) All of the above
Ans: D

Q33. Steam turbine blades are made of:
A) Copper
B) Cast iron
C) Alloy steel
D) Aluminum
Ans: C

Q34. The maximum steam temperature in modern plants is about:
A) 300–400°C
B) 500–600°C
C) 800–900°C
D) 1000°C
Ans: B

Q35. Steam turbine efficiency is around:
A) 20%
B) 35%
C) 50–60%
D) 90%
Ans: C

Q36. The condenser vacuum is maintained by:
A) Air pump
B) Water pump
C) Boiler pump
D) Economizer
Ans: A

Q37. The main pollutant from coal-fired plants is:
A) Carbon monoxide
B) Sulphur dioxide
C) Lead oxide
D) Nitrogen
Ans: B

Q38. The coal handling plant is used for:
A) Pulverizing coal
B) Storing coal
C) Feeding coal to furnace
D) All of the above
Ans: D

Q39. Thermal efficiency of steam turbine is about:
A) 20%
B) 30%
C) 40%
D) 50%
Ans: C

Q40. The pressure of condenser is kept:
A) Above atmospheric
B) Below atmospheric
C) Equal to boiler pressure
D) None
Ans: B

Q41. The main loss in thermal power plant is:
A) Heat loss in condenser
B) Ash loss
C) Mechanical loss
D) Radiation loss
Ans: A

Q42. Which of the following has the highest efficiency?
A) Gas turbine
B) Diesel engine
C) Steam turbine
D) Combined cycle plant
Ans: D

Q43. The major pollutant in thermal plant flue gases is:
A) SO₂
B) CO₂
C) Dust
D) All of the above
Ans: D

Q44. The average coal consumption per MW in thermal plants is about:
A) 0.5–0.7 tons/hr
B) 1–1.2 tons/hr
C) 2–3 tons/hr
D) 5 tons/hr
Ans: B

Q45. Which one is NOT an auxiliary of a thermal power station?
A) Boiler feed pump
B) Cooling tower
C) Turbine
D) Induced draft fan
Ans: C

Q46. Efficiency of coal-fired plants is lower due to:
A) High ash content
B) Poor combustion
C) Condenser loss
D) All of the above
Ans: D

Q47. Which cycle is used in thermal plants?
A) Carnot
B) Otto
C) Rankine
D) Brayton
Ans: C

Q48. The function of deaerator is:
A) Remove dissolved gases from feed water
B) Increase pressure
C) Reduce flue gas temperature
D) Store water
Ans: A

Q49. The efficiency of boiler alone is about:
A) 50%
B) 65–70%
C) 80–85%
D) 95%
Ans: C

Q50. The largest thermal power plant in India is:
A) Vindhyachal
B) Mundra
C) Talcher
D) Neyveli
Ans: A

No comments:

Post a Comment