Monday, October 13, 2025

The harmonic distortion is least in

 1. In a single-phase fully controlled converter with resistive load, the average output voltage is given by

A) Vavg=Vmπ(1+cosα)V_{avg} = \frac{Vm}{\pi}(1 + \cos \alpha)
B) Vavg=VmπcosαV_{avg} = \frac{Vm}{\pi}\cos \alpha
C) Vavg=2VmπcosαV_{avg} = \frac{2Vm}{\pi}\cos \alpha
D) Vavg=VmcosαV_{avg} = Vm\cos \alpha
Answer: B) Vavg=VmπcosαV_{avg} = \frac{Vm}{\pi}\cos \alpha


2. In a 3-phase full converter, the output voltage is controlled by

A) Delay angle α
B) Firing frequency
C) Commutation circuit
D) Source impedance
Answer: A) Delay angle α


3. The input power factor of a controlled rectifier decreases with

A) Decreasing α
B) Increasing α
C) Increasing load
D) Reducing load current
Answer: B) Increasing α


4. In current commutation, the SCR is turned off by

A) Applying reverse voltage
B) Forcing current to zero
C) Applying forward bias
D) Reducing load current
Answer: B) Forcing current to zero


5. The main disadvantage of line commutation is

A) Requires complex circuits
B) Not suitable for DC supply
C) Requires high-frequency AC source
D) High cost
Answer: B) Not suitable for DC supply


6. The function of a snubber circuit is to

A) Increase voltage
B) Limit rate of change of voltage (dv/dt)
C) Control current
D) Increase frequency
Answer: B) Limit rate of change of voltage (dv/dt)


7. The device combining the advantages of MOSFET and BJT is

A) GTO
B) TRIAC
C) IGBT
D) UJT
Answer: C) IGBT


8. A step-up chopper increases

A) Current
B) Voltage
C) Frequency
D) Resistance
Answer: B) Voltage


9. In a step-down chopper, the average output voltage is

A) Directly proportional to duty ratio
B) Inversely proportional to duty ratio
C) Independent of duty ratio
D) Equal to input voltage
Answer: A) Directly proportional to duty ratio


10. For a 3-phase inverter, the number of pulses per cycle in the output voltage is

A) 2
B) 3
C) 6
D) 12
Answer: C) 6


11. The harmonic order of a 6-pulse converter is given by

A) 6n ± 1
B) 3n ± 1
C) n
D) 12n ± 1
Answer: A) 6n ± 1


12. In PWM inverters, harmonics can be minimized by

A) Increasing switching frequency
B) Decreasing switching frequency
C) Using line commutation
D) Reducing DC voltage
Answer: A) Increasing switching frequency


13. The turn-on time of an SCR depends on

A) Junction temperature
B) Gate current magnitude
C) Load current
D) All of the above
Answer: D) All of the above


14. In a DC chopper, the inductor is used to

A) Smooth current
B) Block voltage
C) Control frequency
D) Reduce harmonics
Answer: A) Smooth current


15. In a buck-boost converter, the output voltage polarity is

A) Same as input
B) Opposite to input
C) Zero
D) Alternating
Answer: B) Opposite to input


16. A forced commutation circuit is used in

A) AC circuits
B) DC circuits
C) Line commutated converters
D) All circuits
Answer: B) DC circuits


17. The current tailing problem occurs in

A) MOSFET
B) BJT
C) IGBT
D) GTO
Answer: C) IGBT


18. The on-state voltage drop of a GTO is

A) Higher than SCR
B) Lower than SCR
C) Same as SCR
D) Negligible
Answer: A) Higher than SCR


19. The advantage of MOSFET over BJT in high-frequency operation is due to

A) Low input impedance
B) Voltage control
C) High switching speed
D) Low cost
Answer: C) High switching speed


20. Cycloconverter converts

A) Fixed DC to variable DC
B) Fixed AC to variable AC of lower frequency
C) Fixed DC to AC
D) AC to DC
Answer: B) Fixed AC to variable AC of lower frequency


21. The commutation method used in inverters is mostly

A) Line commutation
B) Load commutation
C) Current commutation
D) Forced commutation
Answer: D) Forced commutation


22. For a single-phase inverter with resistive load, the RMS output voltage is

A) Vm2\frac{Vm}{\sqrt{2}}
B) Vm2\frac{Vm}{2}
C) Vmπ\frac{Vm}{\pi}
D) VmVm
Answer: A) Vm2\frac{Vm}{\sqrt{2}}


23. The conduction angle in a controlled rectifier is

A) 90°
B) (π - α)
C) (π + α)
D) α
Answer: B) (π - α)


24. A dual converter consists of

A) Two fully controlled converters in parallel
B) Two fully controlled converters in antiparallel
C) Two half converters in parallel
D) One converter and inverter
Answer: B) Two fully controlled converters in antiparallel


25. In regenerative braking, power flows

A) From source to load
B) From load to source
C) No power flow
D) Alternates both ways
Answer: B) From load to source


26. The typical switching frequency of PWM inverter is

A) 50 Hz
B) 500 Hz
C) 5 kHz – 20 kHz
D) 100 kHz
Answer: C) 5 kHz – 20 kHz


27. In a current source inverter, the output current waveform is

A) Square
B) Sinusoidal
C) Triangular
D) Constant
Answer: A) Square


28. The commutation circuit in a GTO is required for

A) Turn-on
B) Turn-off
C) Both
D) None
Answer: B) Turn-off


29. The voltage control in inverters can be achieved using

A) Pulse width modulation
B) Phase control
C) Line commutation
D) Frequency modulation
Answer: A) Pulse width modulation


30. The harmonic distortion is least in

A) Single-pulse inverter
B) Multiple-pulse inverter
C) PWM inverter
D) Square-wave inverter
Answer: C) PWM inverter

No comments:

Post a Comment