31. In a 3-phase inverter, 120° mode of conduction means
A) Each switch conducts for 120°
B) Two switches conduct for 120°
C) Each switch conducts for 60°
D) All switches conduct simultaneously
Answer: A) Each switch conducts for 120°
32. The major cause of thermal runaway in a BJT is
A) Negative temperature coefficient
B) Positive temperature coefficient
C) High β
D) Low base resistance
Answer: B) Positive temperature coefficient
33. The gate triggering circuit for SCR should provide
A) High voltage pulses
B) Sharp and narrow pulses
C) Continuous DC gate voltage
D) Constant amplitude sine signal
Answer: B) Sharp and narrow pulses
34. The advantage of MOSFET over IGBT is
A) High current handling
B) High switching frequency capability
C) Less on-state drop
D) High voltage blocking
Answer: B) High switching frequency capability
35. In a buck converter operating in continuous mode, the average output voltage is
A)
B)
C)
D)
Answer: A)
36. For a boost converter, duty cycle and output voltage relation is
A)
B)
C)
D)
Answer: B)
37. The device suitable for high voltage and low frequency applications is
A) MOSFET
B) BJT
C) IGBT
D) GTO
Answer: D) GTO
38. The IGBT combines
A) MOSFET input, BJT output
B) BJT input, MOSFET output
C) SCR input, BJT output
D) FET input, SCR output
Answer: A) MOSFET input, BJT output
39. The principle of operation of cycloconverter is based on
A) Phase control
B) Frequency synthesis
C) Load commutation
D) Forced commutation
Answer: A) Phase control
40. The frequency of output voltage in a step-down cycloconverter is
A) Greater than input
B) Equal to input
C) Less than input
D) Twice the input
Answer: C) Less than input
41. The maximum efficiency of a chopper is achieved when
A) Duty cycle = 0.5
B) ON and OFF times are equal
C) Switching losses are minimized
D) Output current is constant
Answer: C) Switching losses are minimized
42. In a 3-phase converter, overlap angle increases with
A) Increase in load current
B) Decrease in supply voltage
C) Increase in commutation inductance
D) Both A and C
Answer: D) Both A and C
43. In a single-phase full converter feeding R-L load, the current is
A) Discontinuous for all α
B) Continuous for α < 90°
C) Continuous for α > 90°
D) Continuous for all α
Answer: B) Continuous for α < 90°
44. The function of freewheeling diode in converter is to
A) Increase current
B) Decrease firing angle
C) Provide current path during negative voltage
D) Improve power factor
Answer: C) Provide current path during negative voltage
45. The average current through freewheeling diode is
A) Equal to average load current
B) Half of load current
C) Zero
D) Depends on firing angle
Answer: D) Depends on firing angle
46. A dual converter operates in
A) Two quadrants
B) One quadrant
C) Three quadrants
D) Four quadrants
Answer: A) Two quadrants
47. In class-D commutation, energy stored in the commutating components is
A) Dissipated in resistor
B) Reused in next cycle
C) Lost in diode
D) Converted into heat
Answer: B) Reused in next cycle
48. The main disadvantage of a cycloconverter is
A) Poor output waveform
B) Low efficiency
C) High switching losses
D) Difficult control
Answer: A) Poor output waveform
49. In current source inverter, the commutation failure is due to
A) Inductive load
B) Capacitive load
C) Voltage reversal
D) Current reversal
Answer: D) Current reversal
50. The reverse recovery time of a diode affects
A) Forward conduction loss
B) Switching loss
C) Voltage drop
D) Breakdown voltage
Answer: B) Switching loss
51. In high-frequency applications, which device is most suitable?
A) BJT
B) SCR
C) MOSFET
D) TRIAC
Answer: C) MOSFET
52. In GTO, turn-off is achieved by
A) Negative gate current
B) Positive gate voltage
C) Natural commutation
D) Forced commutation
Answer: A) Negative gate current
53. The voltage stress on switch in buck converter is
A) Equal to output voltage
B) Equal to input voltage
C) Equal to input minus output
D) Double input voltage
Answer: B) Equal to input voltage
54. The switching losses in MOSFET occur mainly due to
A) Channel resistance
B) Overlap of voltage and current
C) Gate charge
D) Drain resistance
Answer: B) Overlap of voltage and current
55. In PWM technique, harmonic reduction depends on
A) Carrier frequency
B) Load resistance
C) Switching angle
D) Power factor
Answer: A) Carrier frequency
56. The effective value of output voltage in a single-phase half bridge inverter is
A)
B)
C)
D)
Answer: A)
57. In 3-phase 180° conduction mode inverter, at any instant
A) 2 switches conduct
B) 3 switches conduct
C) 4 switches conduct
D) 1 switch conducts
Answer: B) 3 switches conduct
58. The main function of commutation circuit is to
A) Turn on SCR
B) Turn off SCR
C) Control voltage
D) Control frequency
Answer: B) Turn off SCR
59. The output voltage ripple in a converter can be reduced by
A) Increasing load resistance
B) Increasing filter capacitance
C) Decreasing input voltage
D) Decreasing firing angle
Answer: B) Increasing filter capacitance
60. In a buck-boost converter, when duty cycle D = 0.5, the output voltage is
A) Equal to input
B) Twice input
C) Negative of input
D) Negative and equal to input
Answer: D) Negative and equal to input
61. The main advantage of resonant converter is
A) Zero-voltage or zero-current switching
B) High ripple
C) Complex control
D) High noise
Answer: A) Zero-voltage or zero-current switching
62. The device most suited for HVDC transmission converter is
A) BJT
B) SCR
C) MOSFET
D) IGBT
Answer: B) SCR
63. Commutation failure in HVDC occurs due to
A) Overvoltage
B) AC system fault
C) High current
D) Gate pulse error
Answer: B) AC system fault
64. The switching frequency of IGBT is typically
A) 50 Hz
B) 100 Hz
C) 20 kHz
D) 100 kHz
Answer: C) 20 kHz
65. In PWM inverter, modulation index is the ratio of
A) Carrier to reference amplitude
B) Reference to carrier amplitude
C) Carrier frequency to reference frequency
D) Reference voltage to DC voltage
Answer: B) Reference to carrier amplitude
66. Overlapping in converter results in
A) Increase in output voltage
B) Decrease in output voltage
C) No effect
D) Increase in efficiency
Answer: B) Decrease in output voltage
67. A snubber circuit consists of
A) Resistor only
B) Capacitor only
C) Resistor and capacitor
D) Inductor and resistor
Answer: C) Resistor and capacitor
68. In a full converter with α = 180°, average output voltage is
A) Maximum
B) Zero
C) Minimum positive
D) Negative
Answer: B) Zero
69. The conduction loss in power device depends on
A) Voltage drop and current
B) Switching frequency
C) Gate pulse
D) Firing angle
Answer: A) Voltage drop and current
70. The delay angle in converter control is measured from
A) Zero crossing of input voltage
B) Zero current
C) Peak voltage
D) Average voltage
Answer: A) Zero crossing of input voltage
No comments:
Post a Comment