Monday, October 13, 2025

The voltage control in inverters can be done by

 41. The commutation in which current is transferred from one thyristor to another is known as

A) Natural commutation
B) Load commutation
C) Current commutation
D) Complementary commutation
Answer: D) Complementary commutation


42. The turn-off time of SCR mainly depends on

A) Gate current
B) Junction temperature
C) Reverse voltage
D) Forward current
Answer: B) Junction temperature


43. The free-wheeling diode in a converter reduces

A) Harmonics in supply current
B) Voltage spikes across SCR
C) Load current ripple
D) All of these
Answer: D) All of these


44. The device that combines the features of MOSFET and BJT is

A) TRIAC
B) DIAC
C) IGBT
D) GTO
Answer: C) IGBT


45. In class B commutation, the capacitor is charged

A) Externally
B) Through supply
C) By load current
D) By forced current
Answer: C) By load current


46. The main purpose of using PWM inverters is to

A) Increase current
B) Reduce harmonic distortion
C) Reduce frequency
D) Decrease output voltage
Answer: B) Reduce harmonic distortion


47. The average output voltage of a single-phase full converter is

A) Vavg=2VmπcosαV_{avg} = \frac{2V_m}{\pi} \cos\alpha
B) Vavg=Vmπ(1+cosα)V_{avg} = \frac{V_m}{\pi} (1+\cos\alpha)
C) Vavg=Vm2cosαV_{avg} = \frac{V_m}{2} \cos\alpha
D) Vavg=VmcosαV_{avg} = V_m \cos\alpha
Answer: A) 2Vmπcosα\frac{2V_m}{\pi} \cos\alpha


48. In a full converter with α = 60°, the output voltage is

A) Positive
B) Zero
C) Negative
D) Maximum
Answer: A) Positive


49. The power factor of a converter becomes leading when

A) α < 90°
B) α = 90°
C) α > 90°
D) α = 0°
Answer: C) α > 90°


50. The class F commutation is also known as

A) Load commutation
B) Resonant pulse commutation
C) Current commutation
D) Voltage commutation
Answer: B) Resonant pulse commutation


51. The on-state voltage drop of a power diode is typically

A) 0.1 V
B) 0.7 V
C) 1–1.2 V
D) 5 V
Answer: C) 1–1.2 V


52. The current rating of SCR is limited by

A) Junction temperature
B) Reverse recovery time
C) dv/dt
D) di/dt
Answer: A) Junction temperature


53. The device that can operate in all four quadrants is

A) TRIAC
B) SCR
C) GTO
D) BJT
Answer: A) TRIAC


54. The storage time of a BJT is important because it affects

A) ON-state losses
B) Turn-off switching speed
C) Gate triggering
D) Thermal stability
Answer: B) Turn-off switching speed


55. The dynamic dv/dt rating of a thyristor is improved by

A) Using snubber circuit
B) Increasing junction area
C) Reducing gate resistance
D) Increasing frequency
Answer: A) Using snubber circuit


56. The inverter output voltage waveform is ideally

A) Pure sine wave
B) Square wave
C) Triangular
D) Pulse train
Answer: B) Square wave


57. The ripple factor of a single-phase full-wave rectifier is

A) 0.482
B) 1.21
C) 0.707
D) 0.812
Answer: A) 0.482


58. The control ratio of a DC chopper is

A) Vo/Vs=αV_o/V_s = \alpha
B) Vo/Vs=1αV_o/V_s = 1 - \alpha
C) Vo/Vs=fV_o/V_s = f
D) None
Answer: A) Vo/Vs=αV_o/V_s = \alpha


59. The current in a step-down chopper is continuous if

A) Load inductance is large
B) Supply voltage is low
C) Frequency is high
D) Both A and C
Answer: D) Both A and C


60. The control circuit of an SCR provides

A) Power to the load
B) Triggering pulses
C) Reverse blocking
D) Cooling
Answer: B) Triggering pulses


61. The operation of a full converter in inverter mode requires

A) α < 90°
B) α = 90°
C) α > 90°
D) α = 0°
Answer: C) α > 90°


62. The main drawback of line commutation is

A) Requires AC supply
B) Not applicable to DC circuits
C) Low speed
D) Both A and B
Answer: D) Both A and B


63. The turn-on time of an SCR is mainly controlled by

A) Gate current amplitude
B) Gate voltage
C) Anode current
D) Reverse voltage
Answer: A) Gate current amplitude


64. A class E chopper operates in

A) First quadrant only
B) Second and fourth quadrants
C) All four quadrants
D) Third quadrant only
Answer: C) All four quadrants


65. The average output voltage of a step-up chopper is

A) Vo=Vs/(1α)V_o = V_s/(1 - \alpha)
B) Vo=VsαV_o = V_s \alpha
C) Vo=Vs(1α)V_o = V_s(1 - \alpha)
D) Vo=0V_o = 0
Answer: A) Vo=Vs/(1α)V_o = V_s/(1 - \alpha)


66. In an inverter, commutation failure occurs due to

A) High dv/dt
B) Low supply voltage
C) Low current
D) Short circuit
Answer: B) Low supply voltage


67. The term “latching current” in SCR means

A) Minimum current to maintain conduction
B) Minimum current to initiate conduction
C) Reverse leakage current
D) None
Answer: B) Minimum current to initiate conduction


68. The device suitable for high voltage and low frequency operation is

A) SCR
B) MOSFET
C) IGBT
D) GTO
Answer: A) SCR


69. The forced commutation circuit requires

A) Energy storage element
B) Pure resistor
C) Only capacitor
D) None
Answer: A) Energy storage element


70. The voltage control of a DC motor using a chopper gives

A) High efficiency
B) Low efficiency
C) Constant speed
D) None
Answer: A) High efficiency


71. The device used in snubber circuit for SCR is

A) Inductor
B) Capacitor
C) Resistor
D) Both B and C
Answer: D) Both B and C


72. The frequency of operation of SCR is limited by

A) Turn-off time
B) Gate current
C) Load
D) Voltage rating
Answer: A) Turn-off time


73. The inverter which uses commutation by load current is

A) Voltage source inverter
B) Current source inverter
C) Resonant inverter
D) Single-phase inverter
Answer: B) Current source inverter


74. The purpose of soft switching in inverters is to

A) Reduce switching losses
B) Increase ripple
C) Increase voltage
D) Reduce load
Answer: A) Reduce switching losses


75. In a full converter, if load current is continuous, then each SCR conducts for

A) 90°
B) 120°
C) 180°
D) 360°
Answer: C) 180°


76. The firing angle in converters is measured from

A) Zero crossing of load current
B) Zero crossing of supply voltage
C) Peak voltage
D) None
Answer: B) Zero crossing of supply voltage


77. The output of a three-phase bridge rectifier is

A) Pure DC
B) Rippled DC
C) AC
D) Pulsating AC
Answer: B) Rippled DC


78. The input displacement factor of a converter equals

A) cos(α)
B) sin(α)
C) tan(α)
D) 1
Answer: A) cos(α)


79. The most suitable device for high switching frequency is

A) MOSFET
B) IGBT
C) SCR
D) TRIAC
Answer: A) MOSFET


80. The IGBT gate drive is similar to that of

A) BJT
B) MOSFET
C) SCR
D) TRIAC
Answer: B) MOSFET


81. The commutation circuits in inverters are used to

A) Turn on thyristors
B) Turn off thyristors
C) Change frequency
D) Control firing angle
Answer: B) Turn off thyristors


82. A current source inverter is best suited for

A) Induction motor drives
B) DC drives
C) Lighting loads
D) Heating loads
Answer: A) Induction motor drives


83. The conduction angle in a single-phase inverter with square wave output is

A) 60°
B) 90°
C) 120°
D) 180°
Answer: D) 180°


84. The maximum efficiency of a full converter occurs when

A) Firing angle = 0°
B) Firing angle = 90°
C) Firing angle = 180°
D) Current = 0
Answer: A) Firing angle = 0°


85. The major limitation of a GTO is

A) High gate current requirement for turn-off
B) Low voltage rating
C) Slow switching
D) Small power capacity
Answer: A) High gate current requirement for turn-off


86. In a chopper circuit, if duty cycle = 0.6, then output voltage =

A) 0.6 × Vs
B) 0.4 × Vs
C) 1.6 × Vs
D) None
Answer: A) 0.6 × Vs


87. The frequency of chopping is

A) 50 Hz
B) 60 Hz
C) Variable depending on control
D) Always fixed
Answer: C) Variable depending on control


88. The main function of commutation circuit is to

A) Turn OFF SCR
B) Turn ON SCR
C) Increase current
D) Decrease voltage
Answer: A) Turn OFF SCR


89. The inverter used for adjustable speed control of induction motor is

A) VSI
B) CSI
C) Both A and B
D) None
Answer: C) Both A and B


90. The diode used in inverter circuits is

A) Free-wheeling diode
B) Zener diode
C) Varactor diode
D) Photodiode
Answer: A) Free-wheeling diode


91. The feedback diode in a chopper provides

A) Path for load current during OFF period
B) Filtering
C) Protection
D) Reverse voltage
Answer: A) Path for load current during OFF period


92. The conduction losses are minimized by

A) Increasing ON resistance
B) Decreasing ON resistance
C) Reducing switching frequency
D) None
Answer: B) Decreasing ON resistance


93. The advantage of PWM over square wave inverter is

A) Less harmonic distortion
B) Simpler control
C) Higher current
D) None
Answer: A) Less harmonic distortion


94. The main advantage of current source inverter is

A) Short-circuit protection
B) Constant current output
C) Simpler commutation
D) All of these
Answer: D) All of these


95. The operation of a cycloconverter is based on

A) Phase control
B) Voltage control
C) Frequency control
D) Both A and C
Answer: D) Both A and C


96. The main application of cycloconverter is

A) Variable frequency AC drives
B) Battery charging
C) Lighting
D) Welding
Answer: A) Variable frequency AC drives


97. A GTO can be turned off by

A) Reverse voltage
B) Negative gate current
C) Forced commutation
D) Both A and B
Answer: B) Negative gate current


98. The turn-on losses are more significant in

A) SCR
B) MOSFET
C) IGBT
D) GTO
Answer: D) GTO


99. The voltage control in inverters can be done by

A) PWM
B) Cycloconverter
C) Phase control
D) Resonant circuits
Answer: A) PWM


100. The main disadvantage of PWM inverter is

A) High switching losses
B) High harmonics
C) Low efficiency
D) Poor voltage regulation
Answer: A) High switching losses

No comments:

Post a Comment