Monday, October 13, 2025

A Class C chopper operates in

 1. The turn-on process of an SCR is initiated by

A) Reverse voltage
B) Gate current
C) High temperature
D) Anode voltage increase
Answer: B) Gate current


2. In a single-phase full converter, the average output voltage is maximum when firing angle α =

A) 0°
B) 45°
C) 90°
D) 180°
Answer: A) 0°


3. In an R-L load, the output voltage of a single-phase half-wave controlled rectifier contains

A) Only DC
B) DC and AC
C) Only AC
D) None
Answer: B) DC and AC


4. The reverse recovery time of a diode affects

A) Forward conduction
B) Switching speed
C) Reverse leakage
D) Junction capacitance
Answer: B) Switching speed


5. The device which conducts current in both directions when triggered is

A) SCR
B) TRIAC
C) DIAC
D) MOSFET
Answer: B) TRIAC


6. The forced commutation is generally used in

A) AC circuits
B) DC circuits
C) Both A and B
D) None
Answer: B) DC circuits


7. The gate triggering circuit usually provides

A) Voltage pulse
B) Current pulse
C) Continuous DC
D) Sine wave
Answer: B) Current pulse


8. The snubber circuit in an SCR protects it from

A) Overvoltage
B) Overcurrent
C) High dv/dt
D) Both A and C
Answer: D) Both A and C


9. The voltage across an SCR in forward blocking state is mainly due to

A) Junction capacitance
B) Forward leakage
C) Reverse recovery
D) None
Answer: A) Junction capacitance


10. The function of a free-wheeling diode in a converter is

A) Protect SCR from reverse voltage
B) Provide continuous current in inductive load
C) Reduce voltage ripple
D) Improve efficiency
Answer: B) Provide continuous current in inductive load


11. The average output voltage of a single-phase half-controlled converter is given by

A) Vm/π(1+cosα)V_m/\pi (1 + \cos\alpha)
B) Vm/π(1cosα)V_m/\pi (1 - \cos\alpha)
C) 2Vm/π2V_m/\pi
D) Vm/2V_m/2
Answer: A) Vm/π(1+cosα)V_m/\pi (1 + \cos\alpha)


12. The most suitable commutation method for DC circuits is

A) Natural
B) Line
C) Forced
D) Voltage
Answer: C) Forced


13. In a class D chopper, the output voltage is

A) Positive
B) Negative
C) Both positive and negative
D) Zero
Answer: C) Both positive and negative


14. The inverter converts

A) DC to AC
B) AC to DC
C) DC to DC
D) AC to AC
Answer: A) DC to AC


15. The power factor of a phase-controlled rectifier decreases with

A) Increase in firing angle
B) Decrease in firing angle
C) Increase in load current
D) Increase in supply voltage
Answer: A) Increase in firing angle


16. The main function of a filter in rectifier circuits is

A) To increase ripple
B) To smooth DC output
C) To reduce frequency
D) To increase voltage
Answer: B) To smooth DC output


17. A MOSFET operates in power electronics mainly as a

A) Linear amplifier
B) Current source
C) Switch
D) Voltage regulator
Answer: C) Switch


18. The transfer characteristic of an SCR is

A) Nonlinear
B) Linear
C) Square law
D) Logarithmic
Answer: A) Nonlinear


19. A TRIAC can be triggered by

A) Positive gate current only
B) Negative gate current only
C) Both positive and negative gate currents
D) No gate current
Answer: C) Both positive and negative gate currents


20. The turn-off time of an SCR is the time required for

A) Recombination of charge carriers
B) Forward conduction
C) Gating
D) None
Answer: A) Recombination of charge carriers


21. The commutation circuit that uses capacitor and inductor is called

A) Class A
B) Class B
C) Class C
D) Class D
Answer: B) Class B


22. In a buck converter, the output voltage is always

A) Greater than input
B) Less than input
C) Equal to input
D) Negative
Answer: B) Less than input


23. In a boost converter, the output voltage is

A) Less than input
B) Equal to input
C) Greater than input
D) Zero
Answer: C) Greater than input


24. The ripple frequency of a single-phase full-wave rectifier is

A) Same as supply
B) Twice supply
C) Half supply
D) None
Answer: B) Twice supply


25. The dv/dt protection of SCR is necessary because

A) It causes false triggering
B) It increases turn-off time
C) It damages the device
D) Reduces efficiency
Answer: A) It causes false triggering


26. The conduction losses in MOSFET are due to

A) ON-state resistance
B) Gate charge
C) Drain capacitance
D) Leakage current
Answer: A) ON-state resistance


27. A single-phase full bridge inverter uses

A) 2 SCRs
B) 4 SCRs
C) 6 SCRs
D) 8 SCRs
Answer: B) 4 SCRs


28. The harmonic content in inverter output can be reduced by

A) Increasing frequency
B) Pulse width modulation
C) Increasing load
D) Using filters only
Answer: B) Pulse width modulation


29. A TRIAC can be used for

A) AC voltage control
B) DC chopper
C) Inverter
D) Cycloconverter
Answer: A) AC voltage control


30. The input current in a boost converter is

A) Continuous
B) Discontinuous
C) Constant
D) Zero
Answer: A) Continuous


31. The frequency of output voltage of inverter is controlled by

A) DC voltage
B) Switching frequency
C) Load impedance
D) Filter capacitance
Answer: B) Switching frequency


32. The snubber network typically consists of

A) R and L
B) R and C
C) L and C
D) Only R
Answer: B) R and C


33. The device which can be turned on and off by gate signal is

A) SCR
B) GTO
C) TRIAC
D) BJT
Answer: B) GTO


34. In a full converter with R load, if firing angle = 90°, average output voltage is

A) Positive
B) Zero
C) Negative
D) Maximum
Answer: B) Zero


35. The input power factor of a controlled rectifier is affected mainly by

A) Load current
B) Firing angle
C) Supply voltage
D) Ripple
Answer: B) Firing angle


36. A cycloconverter converts

A) DC to AC
B) AC to DC
C) AC to AC of different frequency
D) DC to DC
Answer: C) AC to AC of different frequency


37. The switching losses in IGBT occur during

A) Steady state
B) Turn ON and Turn OFF
C) Reverse blocking
D) None
Answer: B) Turn ON and Turn OFF


38. For high-frequency applications, the preferred device is

A) SCR
B) MOSFET
C) GTO
D) TRIAC
Answer: B) MOSFET


39. A Class C chopper operates in

A) First and third quadrants
B) Second and fourth quadrants
C) First and fourth quadrants
D) All quadrants
Answer: C) First and fourth quadrants


40. The advantage of IGBT over BJT is

A) Faster switching
B) Lower ON voltage
C) Easier gate control
D) Both A and C
Answer: D) Both A and C

No comments:

Post a Comment