Tuesday, October 14, 2025

In resonant converters, switching occurs at

 41. The turn-off time of an SCR depends mainly on

A) Load current
B) Junction temperature
C) Circuit inductance
D) Supply frequency
Answer: B) Junction temperature


42. A Class-D chopper is also known as

A) Two-quadrant chopper
B) Four-quadrant chopper
C) Step-up chopper
D) Step-down chopper
Answer: B) Four-quadrant chopper


43. In an SCR, the gate signal is applied at

A) Anode-cathode junction
B) Cathode-base junction
C) Gate-cathode junction
D) Anode-gate junction
Answer: C) Gate-cathode junction


44. The forward voltage drop across a conducting SCR is typically

A) 0.1–0.3 V
B) 0.7–1.0 V
C) 1–2 V
D) 3–5 V
Answer: C) 1–2 V


45. The device that can be triggered by both positive and negative gate signals is

A) SCR
B) TRIAC
C) DIAC
D) GTO
Answer: B) TRIAC


46. The average output voltage of a single-phase full converter with firing angle α is

A) Vavg=VmπcosαV_{avg} = \frac{Vm}{\pi}\cos\alpha
B) Vavg=Vm2πcosαV_{avg} = \frac{Vm}{2\pi}\cos\alpha
C) Vavg=Vmπ(1+cosα)V_{avg} = \frac{Vm}{\pi}(1+\cos\alpha)
D) Vavg=VmcosαV_{avg} = Vm\cos\alpha
Answer: A) Vavg=VmπcosαV_{avg} = \frac{Vm}{\pi}\cos\alpha


47. The freewheeling diode in a converter helps to

A) Reduce voltage stress
B) Reduce current ripple
C) Maintain load current continuity
D) Increase efficiency
Answer: C) Maintain load current continuity


48. The power factor of a fully controlled converter is

A) Unity
B) Lagging
C) Leading
D) Zero
Answer: B) Lagging


49. The output frequency of a single-phase full-bridge inverter is determined by

A) Switching frequency
B) Firing angle
C) Supply frequency
D) Load impedance
Answer: A) Switching frequency


50. The turn-on time of a MOSFET is mainly limited by

A) Gate capacitance
B) Drain current
C) Source voltage
D) Threshold voltage
Answer: A) Gate capacitance


51. The IGBT combines the features of

A) SCR and BJT
B) MOSFET and BJT
C) SCR and MOSFET
D) UJT and BJT
Answer: B) MOSFET and BJT


52. In PWM inverters, the modulation index determines

A) Output voltage
B) Frequency
C) Power factor
D) Duty cycle
Answer: A) Output voltage


53. In a 3-phase inverter, the line-to-line RMS output voltage is

A) Vm2\frac{Vm}{\sqrt{2}}
B) Vm3\frac{Vm}{\sqrt{3}}
C) 0.612×Vdc0.612 \times Vdc
D) 0.707×Vdc0.707 \times Vdc
Answer: C) 0.612×Vdc0.612 \times Vdc


54. In a buck converter, the output voltage ripple decreases with

A) Higher inductance
B) Lower capacitance
C) Higher duty ratio
D) Lower switching frequency
Answer: A) Higher inductance


55. The major loss in a power MOSFET during switching is

A) Conduction loss
B) Gate drive loss
C) Overlap loss
D) Snubber loss
Answer: C) Overlap loss


56. The device that cannot block reverse voltage is

A) SCR
B) GTO
C) TRIAC
D) MOSFET
Answer: D) MOSFET


57. In a three-phase inverter, each switch conducts for

A) 60°
B) 90°
C) 120°
D) 180°
Answer: C) 120°


58. The function of RC snubber circuit is

A) To protect against high dv/dt
B) To increase current
C) To limit di/dt
D) To decrease switching frequency
Answer: A) To protect against high dv/dt


59. The safe operating area (SOA) of IGBT is limited by

A) Current and voltage
B) Frequency
C) Inductance
D) Load resistance
Answer: A) Current and voltage


60. A DIAC is mainly used for triggering

A) GTO
B) TRIAC
C) SCR
D) BJT
Answer: B) TRIAC


61. The firing angle control in AC regulators controls

A) RMS voltage
B) Frequency
C) Current phase
D) Load resistance
Answer: A) RMS voltage


62. In a converter, overlap angle depends on

A) Source inductance
B) Load resistance
C) Firing angle
D) Supply frequency
Answer: A) Source inductance


63. The voltage regulation in DC-DC converters can be improved by

A) Feedback control
B) Reducing frequency
C) Increasing inductance
D) Increasing capacitance
Answer: A) Feedback control


64. A cycloconverter operates efficiently for

A) High frequency
B) Low frequency
C) Constant voltage
D) DC supply
Answer: B) Low frequency


65. The main function of commutation circuit in a thyristor is

A) Turn-off
B) Turn-on
C) Increase power
D) Reduce voltage ripple
Answer: A) Turn-off


66. The dv/dt rating of SCR is typically in the range of

A) 1–10 V/µs
B) 10–500 V/µs
C) 1–5 kV/µs
D) 1–10 mV/µs
Answer: B) 10–500 V/µs


67. The conduction losses in power semiconductor devices depend mainly on

A) On-state voltage drop
B) Switching speed
C) Load inductance
D) Supply voltage
Answer: A) On-state voltage drop


68. In a single-phase inverter, dead time is used to

A) Prevent short-circuiting the DC link
B) Increase voltage
C) Reduce harmonics
D) Increase current
Answer: A) Prevent short-circuiting the DC link


69. The operation of SCR in inverter mode is called

A) Rectification
B) Regeneration
C) Commutation
D) Inversion
Answer: D) Inversion


70. The power factor of a converter decreases with

A) Increased firing angle
B) Decreased firing angle
C) Increased load resistance
D) Decreased source voltage
Answer: A) Increased firing angle


71. The turn-on losses in IGBTs are generally

A) Less than turn-off losses
B) Greater than turn-off losses
C) Equal to turn-off losses
D) Negligible
Answer: A) Less than turn-off losses


72. The harmonic order in a 6-pulse converter is

A) 6n ± 1
B) 12n ± 1
C) 3n ± 1
D) n
Answer: A) 6n ± 1


73. The commutation method used in high-frequency inverters is

A) Load commutation
B) Resonant commutation
C) Line commutation
D) Natural commutation
Answer: B) Resonant commutation


74. The safe turn-off time of SCR is

A) Greater than circuit turn-off time
B) Less than circuit turn-off time
C) Equal to circuit turn-off time
D) Independent of circuit
Answer: B) Less than circuit turn-off time


75. The switching losses are negligible in

A) Hard-switched converters
B) Resonant converters
C) PWM inverters
D) Line-commutated converters
Answer: B) Resonant converters


76. The peak inverse voltage (PIV) of a single-phase full converter is

A) Vm
B) 2Vm
C) 3Vm
D) 4Vm
Answer: B) 2Vm


77. A thyristor conducts when

A) Forward biased and gate signal applied
B) Reverse biased
C) Forward biased only
D) Gate signal only
Answer: A) Forward biased and gate signal applied


78. The dynamic characteristics of an SCR are measured using

A) Double pulse test
B) RLC circuit
C) CRO
D) Pulse transformer
Answer: A) Double pulse test


79. The current chopping in an SCR occurs when

A) Load current falls below holding current
B) Gate signal removed
C) Voltage reversed
D) Frequency increased
Answer: A) Load current falls below holding current


80. The device best suited for AC voltage control is

A) MOSFET
B) TRIAC
C) GTO
D) IGBT
Answer: B) TRIAC


81. The conduction angle in a 3-phase full converter is

A) 120°
B) 180°
C) 240°
D) 300°
Answer: B) 180°


82. The instantaneous power in a purely resistive load is always

A) Positive
B) Negative
C) Zero
D) Alternating
Answer: A) Positive


83. The RMS value of output voltage of a single-phase half-wave converter is

A) Vm2\frac{Vm}{2}
B) Vm2\frac{Vm}{\sqrt{2}}
C) Vmπ\frac{Vm}{\pi}
D) Vm22\frac{Vm}{2\sqrt{2}}
Answer: A) Vm2\frac{Vm}{2}


84. The SCR can be turned on by

A) Increasing anode voltage
B) Gate current
C) Reverse voltage
D) Reducing temperature
Answer: B) Gate current


85. The speed control of DC motor using converter is achieved by

A) Varying α
B) Varying frequency
C) Changing armature resistance
D) Changing polarity
Answer: A) Varying α


86. In inverter mode, the firing angle of converter is

A) 0–90°
B) 90–180°
C) 180–270°
D) 270–360°
Answer: B) 90–180°


87. The current through a freewheeling diode flows when

A) Load is inductive
B) Load is resistive
C) Load current is zero
D) Gate pulse is removed
Answer: A) Load is inductive


88. The voltage control in inverters is commonly done by

A) PWM
B) Firing angle
C) Series resistance
D) Frequency
Answer: A) PWM


89. In a chopper, the frequency of output ripple can be reduced by

A) Increasing switching frequency
B) Decreasing switching frequency
C) Increasing load resistance
D) Increasing duty cycle
Answer: A) Increasing switching frequency


90. In a full converter, if α = 180°, the output voltage is

A) Maximum positive
B) Zero
C) Maximum negative
D) Half
Answer: B) Zero


91. The storage time in BJT affects

A) Turn-off speed
B) Turn-on speed
C) Gain
D) Voltage
Answer: A) Turn-off speed


92. The ideal switch has

A) Zero on-state resistance and infinite off resistance
B) Finite resistance in both states
C) Zero off resistance
D) High leakage current
Answer: A) Zero on-state resistance and infinite off resistance


93. The power loss during turn-off of IGBT is due to

A) Tail current
B) Gate resistance
C) Leakage
D) dv/dt
Answer: A) Tail current


94. In resonant converters, switching occurs at

A) Zero voltage or current
B) Peak voltage
C) Peak current
D) Fixed power
Answer: A) Zero voltage or current


95. The voltage across SCR during reverse blocking mode is supported by

A) Junction J1 and J3
B) Junction J2
C) Junction J1 only
D) All junctions
Answer: A) Junction J1 and J3


96. The trigger circuit of an SCR must provide

A) Proper timing and amplitude
B) High current
C) Reverse polarity
D) Continuous signal
Answer: A) Proper timing and amplitude


97. In a 3-phase inverter, the lowest harmonic order is

A) 3
B) 5
C) 7
D) 11
Answer: B) 5


98. The maximum efficiency of a converter is achieved when

A) Losses are minimum
B) α = 0°
C) α = 90°
D) α = 180°
Answer: A) Losses are minimum


99. The SCR can be protected from overcurrent by

A) Fuse or circuit breaker
B) Snubber
C) RC circuit
D) Gate resistance
Answer: A) Fuse or circuit breaker


100. In high-frequency inverters, the main advantage is

A) Smaller filter size
B) Lower losses
C) Higher current
D) Larger transformer
Answer: A) Smaller filter size

No comments:

Post a Comment